Únor 1948 verze 2.0

Zestátnění ČEZu? Prý sociální krok “pro lidi”? A prý to říkají i ekonomové? Ano, říkají to i lidé, kteří se označují za ekonomy .

A s výrazem etické nadřazenosti se přitom tváří, že radí vládě, jak má vynucování a násilí legalizovat sladkými řečmi o tom, že vynucené násilí na drobných akcionářích je “dobré pro celý kolektiv” a pro drobné akcionáře je vlastně výhodné prodat svůj podíl za cenu s prémií. Jako by snad jakákoliv forma vynucování byla ospravedlnitelná. Jako by snad cena zaplacená drobným akcionářům mohla ospravedlnit fakt, že jejich svobodná vůle je zlomena, že svou vůli držet akcie byli donuceni vzdát ve prospěch veřejného blaha. Je snad rozdíl mezi donucením drobných akcionářů ČEZu vzdát se jejich majetku, zalepit jim pusu “prémií”, tedy penězi, které stát inflací zničil – a donucením kulaků vzdát se jejich polí, koní, krav ve prospěch zemědělského družstva? A kdo řekne, že v tom rozdíl je, nepochopil a už nikdy nepochopí podstatu přirozeného práva, podstatu svobody, podstatu spravedlnosti. Říkáte, že jsme ve válce a musíme obětovat naše pohodlí a znárodnit ČEZ? Pokud ano, pak jste si nechali vymýt své vlastní myšlení propagandou. Protože elektřina není TAKHLE drahá proto, že na Ukrajině se válčí, ale proto, že zelení ideologové nenávidící pokrok a prosperitu zničili tradiční zdroje energie, přikázali zničit naše automobilky, naše elektrárny, fyzice navzdory. K čemu má být zestátnění ČEZu, no k čemu, ptám se?! Když jen tenhle krok bude stát stovky miliard hozených mezi drobné akcionáře, které se okamžitě opět přetaví v inflaci, kvůli níž nebudou mít lidé na energie? K čemu má být regulování cen energií, když povede k větší poptávce po energiích, než jaké jsme schopni vyrobit, když nám zelení už zdroje energie zničili? Řeknu vám, k čemu jedinému taková regulace může vést – k takovému přetlaku poptávky nad nabídkou, že to může skončit jedině blackoutem. To stát, to ideologové, to zelení nám sebrali a zdražili energii, motor moderního světa, a teď chtějí okrást drobné akcionáře CEZu, aby mohli ve svém ničitelském tažení pokračovat dál. Rádoby sociálně myslící politici chtějí ještě víc legalizovat svůj monopol na zákonem povolené násilí a ekonomičtí intelektuálové, kteří sami nemají úctu k práci a majetku a přirozenému právu, jim k tomu souhlasně hýkají, aniž by se na vteřinu ptali, kdy oni sami přijdou na řadu a kdy stát obrátí příště násilí proti nim, padni komu padni. Vždyť nikdo není v bezpečí před státem, který násilí uznává ve jménu údajné potřebnosti. Jen ten, kdo násilí a vynucování své vůle sám chápe jako normu, kdo nemá skutečnou úctu k hodnotám, protože si na ně neumí vydělat, kdo pohrdá svobodnou vůlí – může dnes hýkat: znárodnit!

A aby nedošlo k mýlce – ano, vím, že většina čtenářů tohle slyšet nechce, zuří, proklíná mě do nesociálních bastardů, pokusí se mě zesměšnit, neb to je to jediné, co emoce mají v arzenálu při boji s fakty. Nechť. Realita je jen jedna.

NextBlog

Na nextBlogu naleznete nejen aktuální postřehy ze světa financí, ale téže zajímavé odkazy na věci, které nás zajímají a baví. Doufáme, že Vás budeme nejenom informovat, ale i bavit a téže vzdělávat.