Piráti ordinují nízké platy

Před pár dny Ivan Bartoš, kterému se dost často v poslední době připisuje role údajného budoucího premiéra, prohlásil, že chce prosazovat fixaci kurzu koruny na kurz eura.

Ekonomické diskuse mě vždycky bavily, když proti sobě stáli dva ekonomové. Když se dohadovali, jestli změna daní bude mít takový, nebo makový efekt, a argumentovali přitom výrazy jako mezní sklon k úsporám, Lafferova křivka, nebo multiplikační efekt.

Předstírání ekonomických diskusí mě nudilo, když na jedné straně stál ekonom a na druhé straně stál naivka, který blekotal, že se přeci musíme semknout.

A parodie na ekonomické diskuse mě odpuzují, když na jedné straně stojí naivka a na druhé straně ideolog, který pronáší bez znalosti elementárních ekonomických zákonitostí o těchto zákonitostech kategorické závěry.

Nelze bojovat rozumem a argumenty proti rozkydlým soudům vynášeným bez znalosti, příčiny a logiky. Nelze bojovat s pirátským (i jakýmkoliv jiným) lavírováním kolem eura.

V tomto případě je vidět, jak to piráti hrají na obě strany: Těm, kdo euro nechtějí, se chtějí zavděčit tím, že ho „jako“ zatím nepřijmeme, „jenom“ fixujeme kurz, což „přeci“ vůbec není přijetí eura. A těm, kdo euro chtějí, se zase chtějí zavděčit tím, že zafixujeme k euru kurz koruny, což ovšem ve své podstatě plně přijetí eura simuluje. Tedy – až na to, že stále musíme dělat devizové konverze.

Popravdě se neumím rozhodnout, zda se jedná o čirý populismus, anebo zda jde o ekonomické diletantství – protože zafixování kurzu je ze všech tří možností (přijmout, nepřijmout, fixovat) možnost nejhorší.

Nemá totiž žádné výhody – stejně je nutné měnu konvertovat. Ale současně má všechny nevýhody, které z eura plynou – totiž ztrátu konkurenceschopnosti, propisování inflace ze zahraničí, propisovaní všech extrémně negativních dopadů tisku peněz v eurozóně, nemožnost naší vlastní měnové politiky, nemožnost našeho vlastního nastavení úrokových sazeb.

 „Fixaci“ koruny na euro jsme tu už pár let měli – říkalo se jí intervenční režim. Ano, intervence nebyly ve své hluboké podstatě ničím moc jiným než právě fixací kurzu koruny na euro. Krom toho, že důsledkem intervencí bylo propálení ohromných miliard devizových rezerv, také tyhle intervence dost drtivě poškodily strukturu české ekonomiky. Právě od těch dob se datuje rašení skladů a všelijakých zahraničních montoven podél dálnic, které mají mizernou přidanou hodnotu a nabízí tudíž také nízké platy. V podstatě tyhle intervence znemožňující posílení naší koruny vytlačily český kapitál zahraničním, nahradily vysokopříjmové odborné profese spoustou nízkopříjmových nekvalifikovaných profesí. Piráti vám nyní ordinují totéž ještě houšť a větší kapky.

Ovšem nejjednodušší vysvětlení bývá to nejpravděpodobnější a oblíbeným teoriím spiknutí moc neholduju. Aneb jak pronesl jeden můj známý podnikatel: Idiotismus se prostě děje bez příčiny a plánu. A proto se kloním celkem jednoduše k tomu, že namísto populismu jde jen o pouhou ekonomickou nevzdělanost. Bohužel v tomhle případě mimořádně nebezpečnou.

NextBlog

Na nextBlogu naleznete nejen aktuální postřehy ze světa financí, ale téže zajímavé odkazy na věci, které nás zajímají a baví. Doufáme, že Vás budeme nejenom informovat, ale i bavit a téže vzdělávat.