Můj návrh na pomoc Evropě

Tento měsíc byla zveřejněna podivuhodná studie. Vědci ze švédské univerzity v Lundu v ní tvrdí, že to nejlepší, co bychom mohli pro naši planetu udělat, je mít méně dětí. Jo, a abych nezapomněla, ještě bychom taky měli vynechat létání.

Když se dvojice rozhodne v rámci zodpovědného přístupu ke… ke komu vlastně?, mít o jedno dítě méně, než by za jinak normálních okolností jen na základě svých pocitů a potřeb měla, prý tím spáchá lepší skutek, než kdyby třídila odpad či svítila úspornými žárovkami.  (Hm, to je tedy terno, srovnávat to zrovna s úspornými žárovkami.)

Ale proč vlastně tak troškařit? No uznejte – není to hloupé vzdát se jen jednoho dítěte? Já myslím, že by bylo nejlepší zakázat děti úplně. A pokud by někdo chtěl udělat vyloženě dobrý skutek pro planetu, měl by již v útlém věku spáchat sebevraždu, tím by totiž pomohl planetě úplně nejvíc. Akorát se přiznám, že mi není tak docela jasné, koho či co tito vědátoři mají na mysli výrazem planeta. Lidstvo to ale patrně nebude, když nám v podstatě radí, abychom jako lidstvo zahájili sebedestrukci. Ale možná mají na mysli blaho špačků, švábů, slimáků či planktonu, který na Zemi po zániku lidstva zůstane…?

Výborný nápad je také doporučení dam a pánů z lundské univerzity, aby… Šmankote, pardon! Já řekla dam a pánů? Hluboce se omlouvám, v zájmu genderové korektnosti jsem pochopitelně měla na mysli člověky. Tak tedy znovu a lépe: Výborný nápad je také doporučení člověků z lundské univerzity, aby lidé například přestali jíst maso. To je mnohem chytřejší tah, než by se na první pohled mohlo zdát. Zdaleka totiž nejde jen o likvidaci dobytka vypouštějícího skleníkové plyny. Známá dietoložka MUDr. Kateřina Cajthamlová říká: „Díky dnešní komplexní stravě a vysoké úrovni péče o těhotné a děti jsme průměrně o 30 centimetrů vyšší a umíráme o 40 let později než naši předci.“ Já k tomu dodávám: Mozek předchůdců dnešního člověka se dle přesvědčení antropologů začal prudce rozvíjet až v okamžiku, kdy tito předchůdci začali ve vyšší míře konzumovat živočišné bílkoviny. Aha. U mnoha (bohatších) lidí by sice zcela jistě vynechání masa neznamenalo žádný problém, protože by úbytek bílkovin dokázali nahradit jinak, ostatně vegáni také žijí a mají se celkem k světu. Ale pro velkou část populace by to znamenalo evoluční krok zpátky. Neboli vraťme se jako lidstvo k chuďoučkému a bezmasému jídelníčku našich předků, a nejen že časem budeme umírat v průměru o 40 let dříve, ale také zhloupneme (a budeme tudíž ochotněji konzumovat studie člověků ze Švédska).

Neměli bychom zapomínat ani na báječné doporučení zcela přestat jezdit autem. Auta sice směřují k tomu, aby byla dříve či později plně elektrická, tedy bez emisí, a elektřina aby zase byla solární. (Například Británie od roku 2040 zakáže prodej benzinových a naftových aut.) Ale já jsem koneckonců jen laik, tedy idiot, který by měl za všech okolností člověky z řad vědců bez odmlouvání poslouchat a věřit jim. Tudíž poslušně beru na vědomí, že i elektromobily na elektřinu ze solárních zdrojů zcela jistě produkují skleníkové plyny, když to ve švédští člověkové tvrdí.

Vzdělání v oblasti klimatologie sice nemám; nicméně ekonom jsem. A když tedy švédští vědci a vědkyně a vědecčata tvrdí, že bych nejlépe neměla mít děti a měla bych všude chodit pěšky, pak tedy nechť také na oplátku zase oni poslouchají slovo o ekonomice: Budiž řečeno, že přestat používat auta, letadla a vrátit se nejlépe do doby kamenné znamená pro fungování ekonomiky tak trochu komplikaci. A jak známo, jen a pouze bohaté ekonomiky mají dost peněz na to, aby se taky chovaly ekologicky. Garantuji vám tedy, že pokud se začneme chovat jako v dobách před sto lety, šupito presto zchudneme tak, že nás roupy na zachraňování planety bezpečně přejdou.

A pokud jde o onen nápad ohledně vzdání se dětí, není si ekonom zcela jist, zda jistě hodnotné závěry této studie budou vyslyšeny i v zemích jako Eritrea, Nigérie, Súdán či Bangladéš…? A tak mám takový návrh:

Možná by se člověkové z lundské univerzity mohli trvale odebrat šířit osvětu hlavně na tato místa proslulá svou populační explozí. Myslím, že bychom se pak zbavili jako lidstvo alespoň jednoho evropského problému. Ne, nemyslím tím porodnost třetího světa, ta by celkem jistě i po přátelské švédské mezistátní návštěvě zůstala beze změny, o tom žádná. Ale my v Evropě bychom se zbavili zcela zbytečných člověků, kteří se nechávají živit z našich daní, odmítáním dětí zatěžují náš důchodový systém a ještě makají na totální indoktrinaci těch, kteří dosud nestačili úplně zblbnout.

NextBlog

Na nextBlogu naleznete nejen aktuální postřehy ze světa financí, ale téže zajímavé odkazy na věci, které nás zajímají a baví. Doufáme, že Vás budeme nejenom informovat, ale i bavit a téže vzdělávat.